ASPIRASI / INSPIRASI

Ilmu Massa, Turath, Sejarah. Analisa Kajian Budaya Pemikir. Peradaban Insani Kalbu Akal Mencerah. Hakikat Amal Zikir Dan Fikir. Ilmu, Amal, Hikmah Menjana Pencerahan. Ulul-Albab Rausyanfikir Irfan Bistari. Tautan Mahabbah Mursyid Bimbingan. Alam Melayu Alam Islami Tamadun Melayu Peradaban Islami. Rihlah Ilmiah Menjana Pencerahan Pemikiran, Kefahaman & Ketamadunan (Ilmu,Amal,Hikmah & Mahabbah) - Inspirasi: Rizhan el-Rodi

Syeikh Mohd. as-Syahawi


Syeikh Mohamad as-Syahawi lahir pada tahun 875 H di kampung Nimrah al-Basal, Mahallah al-Kubra, Mesir. Beliau merupakan keturunan Syeikh Musa Abu al-Imran. Maulana Syeikh seorang yang warak, bermujahadah dan dan berilmu serta menjadi rujukan kepada masyarakat sekitarnya khususnya di kawasan Mahallah al-Kubra. Beliau seorang bermazhab as-Syafei.

Maulana Syeikh mengambil tariq daripada Syeikh Mohamad al-Syarbini daripada Syeikh Najmuddin al-Diruti daripada Syeikh Abdullah Abi al-Makarim daripada Syeikh Jamaluddin daripada ayahnya Syeikh Syamsuddin Mohamad daripada ayahnya Syeikh Musa Abu al-Imran daripada abangnya Syeikh Ibrahim ad-Dusuqi.

Beliau mempunyai ramai anak murid dan yang paling mashur ialah Syeikh Ahmad Arabi as-Syarnubi (w. 994H).

Maulana Syeikh wafat pada tahun 949 H di kampungnya serta dimakamkan di tepi Masjid Nimrah al-Basal.