ASPIRASI / INSPIRASI

Ilmu Massa, Turath, Sejarah. Analisa Kajian Budaya Pemikir. Peradaban Insani Kalbu Akal Mencerah. Hakikat Amal Zikir Dan Fikir. Ilmu, Amal, Hikmah Menjana Pencerahan. Ulul-Albab Rausyanfikir Irfan Bistari. Tautan Mahabbah Mursyid Bimbingan. Alam Melayu Alam Islami Tamadun Melayu Peradaban Islami. Rihlah Ilmiah Menjana Pencerahan Pemikiran, Kefahaman & Ketamadunan (Ilmu,Amal,Hikmah & Mahabbah) - Inspirasi: Rizhan el-Rodi

Syekh Mohd Osman Abduh al-Burhani


Syeikh Mohamed bin Sayyid Osman bin Sayyidah Asia binti Sayyidah Khalsum binti Sayyidah Tikat binti Sayyid Musa bin Sayyid Alim bin Sayyid Khaidr bin Sayyid Ali bin Sayyid Nasrulllah bin Sayyid Musa bin Sayyid Isa bin Sayyid Syarif bin Sayyid Yusuf bin Sayyid Arakuddin bin Sayyid Nasruddin bin Sayyid Sirajuddin bin Sayyid Auni bin Sayyid Hubar bin Sayyid Husin bin Sayyid Nasruddin bin Sayyid Qis bin Sayyid Nafi’ bin Sayyid Qasim bin Sayyid Omar bin Sayyid Imran bin Sayyid Nuruddin bin Sayyid Mafra bin Sayyid al-Husin bin Sayyid Ibrahim bin Sayyid Mohamed bin Sayyid Abu Bakar bin Sayyid Ismail bin Sayyid Omar bin Sayyid Ali bin Sayyid Osman bin Sayyid al-Husin bin Sayyid Mohamed bin Sayyid Musa bin Sayyid Yahya bin Sayyid Isa bin al-Imam al-Hasan al-Khalis( al-Hasan al-Askari) bin al-Imam Ali al-Hadi bin al-Imam Mohamed al-Jawad bin al-Imam Ali Redha bin al-Imam Musa al-Kazim bin al-Imam Jaafar as-Sodiq bin al-Imam Mohamed al-Baqir bin Saidina Ali Zainal Abidin bin Saidina al-Husin bin Saidatina Fatimah az-Zahra’ binti Saidina Rasulullah SAW.

Beliau dilahirkan pada tahun 1902 di Halfa, Sudan. Bermazhab Imam al-Maliki. Semenjak kecil beliau mempelari ilmu agama dengan ayahnya dan mempelajari al-Quran dan hadis. Datuknya Syeikh Abdul Rahman Bilal mempunyai kitab yang banyak dan meninggalkan kitab tersebut kepada anak cucunya. Beliau juga mempelajari ilmu fiqh, tauhid, sirah dan tafsir serta banyak melakukukan ibadat puasa sunat dan qiyamullail. Antara guru beliau ialah Syeikh Mohd Osman Abu Tish seorang tariqat al-Qadiriah.

Belliau mengambil tariqat as-Syaziliah melalui ayahnya Syeikh Osman Hamad Abdul al-Baqi daripada datuknya Syeikh Fadl daripada Syeikh Idris daripada Syeikh Abi Dananah daripada Syeikh Ahmad Zaruq daripada Syeikh Abi al-Mawahib as-Syazili daripada Syeikh Abu al-Hasan as-Syazili daripada Syeikh Abdul Salam Bashis daripada Syeikh Hasan al Madani daripada Syeikh Taqiyyuddin al Fukhar daripada Syeikh Fakhruddin daripada Syeikh Nuruddin Abi Hasan Ali daripada Syeikh Muhammad Tajuddin daripada Syeikh Muhammad Syamsuddin daripada Syeikh Zainuddin al Qozwini daripada Syeikh Abi Ishaq Ibrahim al Basri daripada Syeikh Abi Qosim Ahmad al Marwani daripada Syeikh Abu Muhammad Said daripada Syeikh Sa'ad daripada Syeikh Abi Muhammad Fakhus Su'udi daripada Syeikh al Quthub Muhammad Said al Ghozwani daripada Syeikh Abi Muhammad Jabir daripada Saidina al Hasan bin Ali daripada Saidina Ali bin Abi Talib daripada Sayyidina wa Habibina wa Maulana Muhammad SAW.

Salsilah Tariqah ad-Dusuqi Melalui Syeikh Osman Hamad Abdul al-Baqi juga mengambil daripada Syeikh Abi Zaid Ali Yunus daripada Syeikh Abdul Rahman Bek daripada Syeikh Mohamed Harun daripada Syeikh Mohamed al-Bahi daripada Syeikh Ibrahim Soleh al-Hafi daripada Syeikh Ali as-Syarnubi daripada Syeikh Ahmad Arabi as-Syarnubi daripada Syeikh Mohamed al-Itris daripada Syeikh Jalaluddin as-Suyuti daripada Syeikh Mohamed Abdul Salam as-Syazili dan melalui Syeikh al-Itris juga berkesinambungan kepada Syeikh Musa Abu al-Imran daripada Syeikh Ibrahim ad-Dusuqi dan secara tabaruk daripada Syeikh Abi Hasan as-Syazili dan seterusnya.

Pada tahun 1933 belaiu berpindah ke Atbarah dan disitulah mulanya perkembangan tariqah ad-Dusuqi dan ramai orang masuk Islam melaluinya. Pada tahun 1959 beliau ke Khartoum dan menetap disana. Belaiu mempunyai 2 orang isteri dan 8 orang anak.

Keilmuan beliau begitu mengkagumkan dengan kefahaman al-Quran dan Hadis yang begitu mendalam dan mendapat perhatian para ulama. Beliau bersahabat karib dengan Syeikh Qaribullah. Dengan kehebatan ilmunya beliau ditanya daripada mana sumber ilmunya, belaiu menjawab sebagaiman ayat quran (Bertakwalah kepada Allah nescaya akan diberikan ilmunya kepada kamu) dan hadis (Sesiapa beramal dengan ilmu yang dipelajari akan dianugerahkan ilmu yang ia belu mm ketahui). Beliau sering berulang alik ke Kaherah, Mesir. Keilmuan beliau mendapat pujian daripada Syeikh al-Azhar pada zaman tersebut dan merupakan sahabat karib dan sering bertemu sekiranya Syeikh Mohamed Osman ke Kaherah, Mesir iaitu Syeikhul al-Azhar al-Imam al-Akhbar Dr Syeikh Abdul Halim Mahmud dan Ulama lain yang memujinya iaitu Syeikh Ahmad Hasan al-Baquri dan Dr Syeikh Abdul Mun’im Al-Namiri dan lain-lain.

Beliau telah menghasilkan beberapa karya kitab iaitu :

1. Tabriah Zimmah Fi Nashi Ummah Wa Tazkirah Ulul al-Bab Lilsair Ila Sowab”
2. Intisar Auliya ar-Rahman Ala Auliya as-Syaitan
3. Qasidah ‘Syarab al-Wasal’

Setelah 23 tahun dalam dakwah dan khidmat agama beliau meninggal dunia di Khartoum, Sudan pada 4 April 1983 bersamaan 21 Jamadilakhir 1403 dan dimakamkan disana.

Disediakan/Susunan oleh:Rodi